home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - C

 
Citroenmelisse - Melissa officinalis

Als je drukke agenda je spijsvertering in de war stuurt en je bovendien nog uit je slaap houdt ook, dan heeft Moeder Natuur dé oplossing: een geurend kopje thee van citroenmelisse. Dit is immers een van die kruiden die al van oudsher worden aangewend bij spanningen en maagklachten. Ook wie vroeger droomde van de eeuwige jeugd, werd al eens betrapt met een elixir van dit kruid in de hand. Gezond én bovendien nog lekker ook, en helemaal geen moeilijke klant in de tuin... wat houdt je dan nog tegen?

Kenmerken:
De meerjarige struikachtige kan snel 70 cm hoog worden.
Omdat zijn hoekige stengels vertakt en dicht bebladerd zijn, wordt de plant een beetje bossig. De bladeren verspreiden een intense citroengeur, met name als het blad tussen de vingers wordt gewreven.
De kleine, witgele bloempjes die in de zomer verschijnen in de bladoksels, lokken bijen en hommels.
Citroenmelisse is rijk aan etherische olie, looi- en bitterstoffen.

Vindplaatsen:
Citroenmelisse, vanwege zijn geur zo genoemd, geraakte al honderden jaren geleden vanuit het Oosten ook thuis in de landen rond de Middellandse Zee.
Dankzij de vele goede eigenschappen veroverde het kruid snel een vaste plaats in verschillende soorten tuinen.

Standplaats:
Citroenmelisse groeit hij voorkeur op zonnige plaatsen, maar ook in de halfschaduw gedijt hij nog.
Wat beschutting tegen de wind is aan te raden.
De grond moet humusrijk en goed doorlatend zijn; te natte grond met delen zand los en doorlatend maken.

Oogst:
De zachte scheuten en de jonge blaadjes kunt u van voorjaar tot in de herfst afnemen en direct gebruiken.
Vers gebruiken is het best, omdat de plant dan niet alleen het hoogste gehalte biedt aan waardevolle stoffen, maar ook het meeste aroma.
In het geval u een voorraad voor de winter wilt aanleggen, moet u de uitlopers v66r de bloei drogen voor een goed resultaat.

Gezond met citroenmelisse
Zoals de naam al doet vermoeden, is citroenmelisse het voornaamste bestanddeel van het bekende `Eau de mélisse des Carmes` of Melissewater van de Karmelietessen. De orginele formule dateert van het einde van de 18e eeuw en werd door onze voorouders onder meer aangewend als zenuwstillend middel. De heilzame werking van citroenmelisse staat trouwens al sinds mensenheugenis bekend. Ten tijde van de Arabieren wist men al dat het aftreksel van citroenmelisse vrolijke gedachten schonk. De islamitische geneesheer Avicenna gaf het kruid aan zijn patiënten omdat het het hart gelukkig maakt. Ook vandaag nog is melisse aan te bevelen bij depressie, spanningen, nerveuze hoofdpijnen en duizeligheid. Maak een thee door 2 eetlepels verse citroenmelissebladeren gedurende 10 minuten in kokend water te laten trekken. Zoet de drank met een lepel bruine suiker. Dit aftreksel is trouwens ook een garantie voor een zalige nachtrust.

Zoals de meeste lipbloemige kruiden helpt melisse ook bij spijsverteringsproblemen. Het vermindert `winderigheid` en krampen. Melissethee is bovendien zweetbevorderend en vormt een remedie tegen griep of verkoudheden. Ook menstruatiestoornissen en -pijnen kunnen door melisse verholpen worden. Let op: aangezien citroenmelisse de menstruatie oproept, mogen zwangere vrouwen het niet gebruiken.

Thee van citroenmelisse
Toepassing
In de keuken:
Citroenmelisse verfijnt alle gerechten waarbij het citroenaroma past, zoals salades, vis of soep.
Het kruid mag echter niet worden meegekookt, want dan gaat de werking verloren. Melissethee is heerlijk verfrissend - u kunt er een andere noot aan toevoegen door de thee te combineren met rozebottel, hibiscus en oranjebloesem.

Verzorging:
Van het gedroogde blad kunt u een geurend aftreksel maken dat een kalmerende invloed heeft op uw gestel als u het toevoegt aan het badwater. U neemt 50 g citroenmelisseblad dat u kookt in 1 liter water. Na 10 minuten kunt u het aftreksel bij het badwater gieten.

Tip
Ontspannend en verfrissend melissewater
200 g vers melisseblad met 11 zuivere brandewijn van 60° overgieten in een fles en op een warme plaats laten staan.
Het mengsel moet circa 10 dagen trekken en moet dan worden gezeefd.
Opdat u alle waardevolle stoffen meeneemt moet u het blad goed uitpersen.
Melissewater geeft kracht aan het hart en de bloedsomloop en helpt bij nervositeit en slaapstoornissen.
Melissewater wordt gedronken in verdunde vorm, met water of met thee.

VOOR ALTIJD JONG
Wie jong van lichaam en hart wil blijven, moet citroenmelisse gebruiken.

BADWATER
Nerveuze mensen kunnen melissewater (1 handvol melisse/ 1 liter water) gebruiken in het badwater en als gezichtslotion. Zo`n melissebad werkt ontspannend, ook voor onrustige kindjes.

Beestig goed
Melisse verjaagt muggen en motten, maar trekt de bijtjes aan. Deze laatste beestjes zijn er zelf verzot op. Ook vandaag nog tref je dit kruid aan bij heel wat bijenboeren. Het verhindert dat de bijtjes naar betere oorden uitzwermen.

Volksweetjes
In de Middeleeuwen was melisse een geliefd ingrediënt voor jeugdelixirs. Het verhaal gaat dat mensen die meer dan 100 jaar werden dit te danken hadden aan het drinken van melissethee bij het ontbijt. Iets heel anders: wie vroeger veel vrienden wou verwerven, moest hartvormige melisseblaadjes bij zich dragen.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be