home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - H

 
Honingklaver - Melilotus officinalis

Wat is het?
Honingklaver is algemeen in een groot deel van Europa en Noord-AziŽ. Het groeit als onkruid langs wegen en op akkers, vooral op kalkrijke gronden. De kleine witte, of gele bloemen hebben een heerlijke zoete geur, die bij drogen nog sterker wordt. De citroengele honingklaver (Melilotus officinalis), ook vaak Akkerhoningklaver genaamd, is een tweejarige- of meerjarige plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, maar is tegenwoordig overal verspreid. Het is een slanke, onbehaarde plant die overvloedig voorkomt langs wegen en op bouwland. Ook komt de soort in de duinen voor. De plant wordt 30-150 cm hoog en bloeit van juli tot oktober.

Namen noemen
De familienaam ďMelilotusĒ betekent ďKlaver die honing geeftĒ, een interessante plant voor bijen. In het Latijn heet honingklaver Melilotus Officinalis. Bijen houden van klaver om er heerlijke honing mee te maken. Officinalis betekent: uit de apothekerswerkplaats, wat erop duidt dat het sinds lange tijd een officieel gebruikt geneeskruid is. Honingklaver is in feite een letterlijke vertaling van de Latijnse, officiŽle botanische naam. Citroengeel wordt eraan toegevoegd omdat dit de kleur van de bloemen is. In het Nederlands kent deze bloem enkele varianten en volksnamen: citroengele akkerhoningklaver, honingklaver, akkerhoningklaver, gele honingklaver, welriekende klaver, gele steenklaver, gele steenbreek, malloten, drieblad, gele meliloot, guldeklaver en welriekend drieblad.

Een beetje geschiedenis
In het antieke Egypte werd honingklaver reeds aangewend om zijn culinaire en medicinale kwaliteiten. In het oude Griekenland vlechtte men kransen van honingklaver en deed deze om het hoofd om hoofdpijn te bestrijden. Daarnaast werkte volgens de antieken, waaronder de antieke Romeinen, citroengele honingklaver goed voor de welsprekendheid. Ook is bekend dat de Grieken pleisters maakten met honingklaver tegen kneuzingen en reumatische pijnen. De oude Romeinen versierden hun haar met het verse kruid en in de 16e en 17e eeuw werd Honingklaver gebruikt om pijn te verzachten en om gezwellen en bulten te behandelen.
Naast medische toepassingen wordt het kruid in Duitstalige landen gebruikt als aroma voor rookwaren of om motten te verdrijven.

Honingklaver van de Middeleeuwen tot nu
Tegen verkoudheden dronk men honingklaverthee. De volksgeneeskunde zette de Griekse traditie van het gebruik van melilotuspleisters voort. Het eten of drinken van thee op basis van honingklaver was een volksgeneeskundige methode om van maagdarmkrampen af te komen. Behalve honingklaver zaten er andere ontsmettende kruiden in deze anti-maagkrampthee. Deze medische werking wordt nog steeds in de door wetenschap onderbouwde fytotherapie aangewend. Reumatische aandoeningen en gezwellen worden er al eeuwenlang mee verdreven. Deze werking wordt bevestigd in de hedendaagse praktijk van fytotherapeuten. In de 18e eeuw werd dit kruid op grote schaal als veevoer gebruikt. Het kruid zelf smaakt enigszins bitter en werd daarom altijd in mixen aan paarden gegeven; anders eten ze het niet.

In de medicijnkast
Honingklaver, goed voor het bloed en aders
Honigklaver is zowel een tonicum of aansterkend middel voor het bloed als voor de aders. Het verbetert de aderlijke terugvloei, verhoogt de cappilaire weerstand en vermindert de permeabiliteit van de haarvaten, wat erop neerkomt dat de aders minder vocht verliezen door de bloedvatwanden heen. FlavonoÔden in dit geneeskruid voorkomen oedemen en vochtuitstortingen. Verder werken de coumarinen als natuurlijke bloedverdunner. De bloedcirculatie in de hersenen wordt eveneens verbeterd. Bovendien is het een lymfagoog; een lymfecirculatieverbeterend middel. Door deze medicinale werkingen is Melilotus Officinalis een geneeskruid dat wordt aangewend bij de volgende indicaties die te maken hebben met veneuze insufficiŽntie:
- Aambeien, bloedende aambeien, acuut pijnlijke aambeien,
- Aderwandontsteking, zowel ter preventie als genezing,
- Preventie van trombose en aderverkalking,
- Posttrombotisch syndroom,
- Blauwe plekken, petechiŽn (petechiŽn, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid. Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid) of puntvormige bloedingen,
- Broze haarvaten,
- Lymfoedeem of zwelling van de lymfeklieren door onvoldoende werking van de lymfewegen.

Honingklaver tegen spataders
Spataders is een vervelende ziekte die wordt veroorzaakt door aderlijke stuwing. Het bloed kan niet genoeg terug stromen waardoor opeenhopingen van bloed ontstaan die ertoe leiden dat aders uiteen spatten. In de reguliere geneeskunde bestaan geen medicijnen tegen spataders; als het te erg is worden ze operatief verwijderd. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk omdat de oorzaak van het probleem onopgelost blijft. Honingklaver kan spataders voorkomen en genezen, tenminste het is ťťn van de kruiden die ertegen wordt ingezet. Hieronder staan de indicaties die te maken hebben met spataders waarbij honingklaver uitkomst kan bieden als fytotherapeutisch medicijn.
Honingklaver is geneeskruid tegen varices of spataderen en de gevolgen ervan in de vorm van:
- Zwaartegevoel, vermoeid gevoel in de benen, gespannen benen,
- Nachtelijke kuitkrampen door aderlijke stuwing,
- Oedemen in onderbenen en enkels,
- Restless legs,
- Tintelingen, gevoelsstoornissen, jeuk,
- Pigmentvlekjes en witbleke vlekjes door zuurstoftekort,
- Dunne huid met slecht genezende wonden,
- Ulcus cruris of open been, spataderzweer,
- Vrieswonden en acrocyanose.

Overige medicinale werkingen honingklaver
Behalve de positieve werkingen op de bloedvaten, waarvoor honingklaver het meest gebruikt wordt, heeft dit bittere geneeskruid enkele andere helende werkingen waarvan het onterecht zou zijn om ze onvermeld te laten. Hier staan ze opgesomd inclusief de redenen waarom honingklaver een goed middel is. Honingklaver kan worden ingezet bij:
- Oedemen omdat het vochtafdrijvend is,
- Maagdarmkrampen, pijnlijke spijsvertering en flatulentie omdat het krampen opheft en windverdrijvend is door de vele coumarinen die het bevat,
- Slapeloosheid, zenuwachtigheid en melancholie omdat het kalmerende, slaapverwekkende en pijnstillende eigenschappen heeft,
- Spanningshoofdpijn en zenuwpijn vanwege het feit dat het rustgevend en pijnstillend werkt,
- Prikkelbaredarmsyndroom omdat het krampen opheft, rustgevend werkt en de pijn sust.

Uitwendige toepassing honingklaver
De geneeskracht van honingklaver blijft niet beperkt tot inwendig gebruik. Je kunt oogbaden toepassen en omslagen gebruiken met een een afkooksel of maceraat van deze plant. De ontstekingswerende en astringerende of samentrekkende werkingen zijn samen met de veneuze circulatiestimulerende eigenschap verantwoordelijk voor het grootste deel van de geneestoepassingen voor uitwendig gebruik. Daarnaast wordt de opslorping van het lichaam van bloedingen verbeterd, zodat bijvoorbeeld blauwe plekken minder lang zichtbaar blijven. Deze geneeskrachtige kenmerken worden omgezet in fytotherapeutische voorschriften bij de volgende indicaties:
- Oogbindvliesontsteking door rook en overmatige inspanning,
- Ooglidrandontsteking,
- Huidzweren, steenpuisten, wondroos,
- Pijnlijke reumatische gewrichten,
- Kneuzingen, verzwikkingen,
- Spataders met zwaartegevoel, pijnlijke vermoeide benen en rusteloze benen,
- Jeuk, nachtelijke krampen, aambeien,
- Blauwe plekken, puntvormige bloedingen.

Gebruik
Honingklaver essentiŽle olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij aderklachten, verstuikingen, bloeduitstortingen, reumatische pijn, blauwe plekken, snijwonden, steenpuisten, zweren, huiduitslag, onstoken en gezwollen gewrichten, gezwollen klieren, vaatkramp, trombose, nervositeit, slapeloosheid, spataderen, hoofdpijn, oorpijn, indigestie. Versterkt de vaatwanden, is kalmerend en krampstillend. Verdrijft en doodt motten

Bij zweren, steenpuisten en wonden; 10 druppels e.o. honingklaver mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee meerdere malen per dag de aangetaste plekken deppen of afspoelen.
bij ontstoken en gezwollen gewrichten; meng 5-10 druppels e.o. honingklaver in een eetlepel amandel-olie en wrijf hiermee de pijnlijke plaatsen in.
Citroengele honingklaver of akkerhoningklaver voldoende lang gebruiken voor een goed effect.

Infusie van citroengele honingklaver:
- 30 g gedroogde kruid
- 200 ml kokend water
Dit is een uitstekende uitwendige middel om allerlei zweren te behandelen, het trekt uit en verzacht de steenpuisten en karbonkels, geneest chronische zweren en kloven.

In de vorm van druppels wordt dezelfde infusie gebruikt bij oorontstekingen. Dezelfde infusie wordt ook gebruikt bij de behandeling van trigeminusneuralgie (aangezichtspijn), reuma en mastitis (borstontsteking).

Kweken
De bloeitijd van de akkerhoningklaver is van eind mei tot september en eind juni kan men al behoorlijk wat zaden vinden.
Honingklaver is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt een wortel gevormd, die als reserve voor het tweede jaar dient. De eerstejaars planten kun je herkennen aan het langwerpige driedelige klaverblad. In het tweede jaar wordt de plant een stuk groter en gaat bloeien. Hij bloeit van juli tot diep in de herfst. De bloemen staan aan het einde van de
stengels in mooie trossen. Hij is geschikt voor zand- en kleigronden.

Oogsten
De etherische olie wordt m.b.v. een oplosmiddel gewonnen uit de gedroogde bloemen. Het is een stroperige donkergroene olie met een kruidige geur als van gemaaid hooi. Akker-honingklaver drogen in de wind. De akker-honingklaver gaat dan naar vers hooi ruiken (cumarine).

Nog even dit
Als honingklaver niet zorgvuldig gedroogd wordt ontstaat dicumarol, een stof die stollingsremmend werkt. Dicumarol wordt onder dokterscontrole tegen bloedstolsels ingezet.

Gebruik de e.o. van honingklaver nooit inwendig! Er zijn sterke aanwijzingen op carcinogene eigenschappen.
Oppassen met overdadig gebruik: er is kans op misselijkheid, braken en duizeligheid, algemene zwakte en hoofdpijn.

Door het bloedverdunnend effect niet gebruiken 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep.
Niet geven aan personen met een actieve bloeding, vb. een boedende maagzweer.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be