home      de kruiden      de kwaaltjes en remedies      herborist huren?      de webshop      winkelmand      contact      verkoopsvoorwaarden

de kruiden - B

 
Basilicum - Ocimum basilicum L.

Basilicum kennen we allemaal als een keukenkruid, maar wist je dat het ook geneeskrachtige eigenschappen heeft?

Gebruikte delen: Het kruid - Basilici Herba (vers gebruiken) en de etherische olie

Inhoudsstoffen: etherische olie, looistoffen, flavono´den

Geneeskracht:
Basilicum werkt krampstillend, windverdrijvend en heeft een positieve uitwerking op de maag en spijsvertering en verstoppingen.
Inwendig wordt basilicum als thee gedronken tegen winderigheid en maagklachten zoals constipatie, maagkrampen en braken. Toegevoegd als soepgroente of vers gebruikt bij vette gerechten bevordert Basilicum de spijsvertering. Basilicum wordt ook wel gebruikt als zoutvervanger bij dieetvoeding.
Uitwendig: Wordt Basilicum toegepast als gorgelmiddel bij keelonstekingen en in kompressen bij etteringen en slecht helende wonden.

Volksgeneeskunde:
Fijngewreven basilicumblad wordt wel op insectenbeten gewreven. Dat helpt dan tegen de jeuk en ontstekingen.
Het drinken van een theemix van basilicumbladeren met hartgespan, direkt na de geboorte van een kind, ondersteunt het loskomen van de volledige placenta.
Een tinctuur van bladeren van basilicum, andoorn en glidkruid helpt bij nerveuze spanningen.
Een tinctuur van bladeren van basilicum, alant en hysop helpt tegen hoesten en Bronchitis.

Teelt en oogst
Basilicum wordt midden mei uitgezaaid. Daarna heel lichtjes met aarde bedekken. Na 14 dagen komt het al uit. Basilicum is gevoelig voor kou. Als je water geeft, laat dat water dan eerst staan om op omgevingstemperatuur te komen. Basilicum kan ook in bloempotten worden gekweekt. Gebruik daarvoor een zand-klei mix met een wat mineralen toegevoegd. Bescherm het kruid voor de wind. Voor medisch gebruik wordt het bloeiende kruid geoogst. Voor keukengebruik het verse blad. Men zegt dat je basilicum nooit naast wijnruit moet planten.

Bij- en/of nevenwerkingen
De etherische olie liever niet toepassen bij zwangerschap. Verdere bij- of nevenwerkingen zijn niet bekend.

 

Terug naar overzicht.

     
     
 
webdevelopment by www.faromedia.be